maanantai 15. kesäkuuta 2015

Oireiden myytit

Vaikka ekat plussaviivani katosivatkin yhtä pian kuin ilmestyivätkin, ajattelin silti kirjoittaa raskausoireistani (joita ehti jonkin verran tulla) ja myyteistä, omista ajatuksistani siitä, millaisia oireita kuvittelin että tulisi tai ei tulisi sitten kun on oikeasti raskaana, pääosin jo ennen plussatestiä. Täytyy sanoa että olin monissa luuloissa väärässä. Osassa ehkä oikeassa. Toki tässä täytyy muistaa, että raskaus jäi kemialliseksi, joten oireet olisivat voineet olla toisenlaisia onnistuneessa raskaudessa. Tai ne voivat olla toisenlaisia uudessa raskaudessa. Useammat useamman raskauden kokeneet ovat saaneet hyvin eri oireita eri raskauksissa.


Omat myyttini:

Myytti nro 1:  Kun on raskaana, ei tule normaalin tuntuisia kuukautiskipuja tai -tuntemuksia. Voi tulla vastaavanlaisia, mutta ne on kumminkin erilaisia.
KOKEMUS: Väärin. Päivää ennen oletettuja kuukautisia alkoi ihan samanlaiset menkkatuntemukset kuin aina ennen menkkoja. AIVAN samanlaiset. Ei varsinaista kipua, vaan sellaista kokonaisvaltaista tunnetta että menkat alkaa just. Mut eivät sit alkanutkaan.


Myytti nro 2: Sen vain tuntee kuin on raskaana.
KOKEMUS: Oikein ja väärin. Oletetun kiinnittymisen aikoihin oli tosi varma tunne että nyt on tärpännyt. Vatsassa oli tuntemuksia, muttei mitään varmoja sellaisia. Ennen kaikkea oli tunne että nyt onnistuu. Tunne katosi kahden päivän päästä. (Liittyikö tämä kemialliseen? Hmmm.) Varma (tai lähes varma) tunne tuli takaisin kun menkat oli päivän pari myöhässä.


Myytti nro 3: Repäisykivut kuuluvat asiaan. Ainakin aivastaessa.
KOKEMUS: Väärin. Ei ollut repäisyjä. Ehkä ainoa sinnepäin oleva oli päivä jälkeen positiivisen testin. Jälkeenpäin olen miettinyt, että silloinkohan se alkio päätti irtautua ja lähteä kävelemään.


Myytti nro 4: Alkion kiinnittyessä tulee kiinnittymisvuotoa.
KOKEMUS: Väärin. Ei tullut sitten pisaraakaan (no ei se oikein ees kiinnittynytkään). Muutenkin kiinnittymisvuotoa tulee noin 20 %:lle, mutta silti tuntuu että valtaosa tutuista on kokenut kiinnittymisvuodon ja sitä aina odottaa tulevaksi.


Myytti nro 5: Rinnat kipeytyy niin, ettei vatsallaan voi nukkua. Tai rintsikoiden pukeminen/riisuminen sattuu.
KOKEMUS: Väärin ja oikein. Rinnat tulivat aroiksi vasta päivä pari ennen kuukautisia. Menkkojen ollessa päivän pari myöhässä, olivat ne selkeästi erilaisen kipeet/arat. Kun vietin päivä ennen testiä pitkän ajan ulkona ja alkoi paleltaan, olivat rinnat aivan tulessa. Muuten ei selkeää tosi kovaa kipua ja pystyin nukkumaan myös vatsallani.


Kaikista jännintä oli, että oireet loppuivat tasan siihen hetkeen, kun tein uuden haalean raskaustestin. Kenties mielelläkin voi todella olla vaikutusta asiaan. Varmasti onkin. Silti hyvin jännä.

Itse olen googlettanut viimeiset 1,5 vuotta raskausoireita (vaikka joka kerta ennen piinapäiviä olen päättänyt olla googlaamatta). Siksi oireet ja myytit ovat mielestäni kiinnostavia. Toivottavasti jonkun muunkin mielestä. :)


Millaisia myyttejä tai ajatuksia teillä muilla on? Minkä odotatte olevan varma raskauden merkki? Entä te raskauden jo kokeneet, ovatko oireet olleet sellaisia kuin kuvittelitte niiden olevan, ennen kuin raskauduitte?Edit 16.6. Myytti nro 6: tosi kova väsy. KOKEMUS: Oikein. Jo ennen testin tekoa olin aivan tosi tosi väsynyt. Se lähti hieman helpottamaan sitä mukaa kuin hCG lähti laskuun.

6 kommenttia:

 1. Mulla ainoa oire ennen plussatestiä oli hyväntuulisuus, eli puuttuva pms-kiukkuisuus :) . Toivottavasti oireilet pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyväntuulisuus on aina positiivista! :) Kiitti, toivotaan pikaista oireilua.

   Poista
 2. 4 inseminaatiota ja löytyi heti kaikki mahdolliset raskausoireet ja aina nega. Viidenteen mentiin vähän hälläväliä ajatuksella, ei tärppää kuitenkaan, lääkärin suosituksesta vielä viides ennen ivf:n siirtymistä. Tuli kaikki normi menkkaoireet. Sinä päivänä kun menkat ois pitäny alkaa, tein huvin vuoksi testin ja sepäs olikin plussa! Voi sitä epäuskoisuuden ja ihmetyksen päivää ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tällaisia samanmoisia tarinoita olen kuullut myös. Välillä tosiaan salama iskee kirkkaalta taivaalta. :)

   Poista
 3. Me oltiin molemmat kuviteltu että raskausoireet voi alkaa vasta sitten kun raskaus on kunnolla lähtenyt käyntiin. Sitä kuvitteli että jossain vaiheessa sitä vaan alkaa voimaan pahoin, ehkäpä äkisti kaupan kassajonossa ja sitten sitä oksentaa edessä seisovan takille tai jotain:D No se kuvitelma sai nopeasti kyytiä kun jo ekalla viikolla alkoi esim hervoton väsymys ja oudot vihlaisut alavatsassa. Vihalisuista kuviteltiin että jokin on varmaan vialla mutta onneksi sairaanhoitajaystävä jolla on kolme lasta osasi kertoa sen olevan ihan normaalia. Googlea kulutettiinkin varmaan joka päivä nimenomaan fraasilla "onko normaalia" :D Samalla opittiin että raskaudessa melkein kaikki on yhtä normaalia; oireiden puuttuminen tai niiden oleminen.

  Kyllähän monet positiiviset raskaustestit antoi uskoa siihen että raskaus sujuu hyvin, mutta sillon kun pahoinvointi alkoi tuli sellainen olo että kyllä A varmasti raskaana on. Se on niin klassinen raskausoire että jotenkin siitä viimeistään tulee fiilis että joo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Google on kyllä piinapäivien vihollinen (ja vähän myös ystävä). On tullut googlattua ehkä ihan kaikki maailman raskausoireet, pms-oireet, normaaliudet ja epänormaaliudet, ihan kaikki. :D

   Pahoinvointi on klassinen oire ja uskon myös, että sen myötä tulee se tunne, että raskaus on tosiasia ja että vatsassa kaikki on hyvin. Silti pitää koettaa olla panikoitumatta jos ei sellaista tule, kaikillehan ei tule. :)

   Poista