keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Ryminällä kaapista ulos ja matkapohdintaa

Aikaa on taas vierähtänyt viime postauksesta. Mieli on tehnyt kirjoittaa, mutta väsymys on yhä aika jäätävää. Ehkä pientä parannusta on viimeisen viikon aikana tapahtunut - muutamana iltana olen jaksanut valvoa jopa yhteentoista illalla. Tai ainakin siihen kymmeneen. Aika monta viikkoa oon kammennut petiin jo ysin maissa. Huomaa kyllä, että voimat ei ole entisellään. Eilen kun työpäivän jälkeen tein vielä toisen työkeikan, ihan rennoissa meiningeissä, tänään on kyllä olo ollut taas aikamoisen jyrän alle jäänyt. En silti halua valittaa - on ihanaa olla raskaana.

Raskauskaapistakin ollaan tultu ulos aika rytinällä. Ystäville on pikkuhiljaa koeteltu soitella tai laittaa viestiä, niitä joita ei olla kasvokkain pystytty näkemään. Töissäkin viesti lähti liikkeelle salamaniskun  lailla, ehkä jopa nopeampaa kuin olisin toivonut, mutta tämä oli hyvin odotettavissa. Toki jännittää pienesti se, että mikä rumba syntyisikään, jos kaikki ei meniskään hyvin. Ainahan kun voi tapahtua vaikka mitä. Mutta jos pahin tapahtuisi, olisi se ison rumban paikka joka tapauksessa. Enkä aio käyttää enää aikaa turhaan murehtimiseen. Murehdin alkuraskaudessa tarpeeksi. Elämässä voi aina sattua mitä vaan, koska vaan, mutta minä nautin täysin rinnoin siitä, että olen vihdoin raskaana. Ja meille odotetaan loppukesän vauvaa. ❤

Ollaan myös paljon mietitty, että lähteäkö vai eikö lähteä johonkin ulkomaanreissuun vielä keväällä ennen viimeistä kolmannesta. Toisaalta matkaraha olisi kiva säästää vauvahankintoihin tai tulevan varalle. Toisaalta olisi ihanaa rentoutua vielä kahdestaan, kun siihen on mahdollisuus. Paljon myös mietityttää kaikki riskit matkoilla, etenkin ruokailujen
 suhteen. Jo täällä Suomessa jännittää usein ravintolassa, että onkohan tää ruoka varmasti kypsää ja pastöroitua jnejne. Mietin, että meneeköhäm matka ihan reisille, jos ei uskallakaan syödä mitään? Onko teille arvon kanssakulkijat näkemyksiä ja kokemuksia raskaana matkustamiseen liittyen? Onko hyviä tai huonoja matkakokenuksia ison vatsan kanssa? Mitkä maat on turvallisia ja mihin ei missään nimessä? Täällä vielä pohdinnat jatkuu matkan suhteen. Aikataulusyiden vuoksi menisi kuitenkin hyvin keskiraskauden loppusuoralle kun pääsisimme reissaamaan.

Hei huippua jälkiystävänpäivää kaikille tutuille ja tuntemattomille blogituttaville!


Anni + Pieni 14+4

P.S. Mikä on virallinenvirallinen toisen kolmanneksen alkamisajankohta? Kuvittelin aina ennen, että rv 13 on jo toista kolmannesta, mutta pienten googlettelujen ja raskaussovellukseni kautta olen lähes vakuuttunut, että toinen kolmannes alkaakin raskausviikolla 15, eli olisin ekaa viikkoa toisella kolmanneksella. Onko tämä virallisin tieto? :)


7 kommenttia:

 1. Minuakin kiinnostaisi kyllä kuulla muiden kokemuksia matkustamisesta raskaana ollessa. :) Itselläni ei ole valitettavasti omakohtaista kokemusta raskausaikana matkustamisesta (paitsi viiikolla 7, mikä ei ole relevanttia kysymyksesi kannalta ;)), mutta olen miettinyt aihetta paljon, joten voisin jakaa ajatuksiani.

  Ensinnäkin, kannattaa huomioida, että matkavakuutus välttämättä ei korvaa mitään raskauteen liittyvää, joten jos joudut lääkäriin tai sairaalaan matkan aikana ja syy on jokin raskauteen liittyvä, se saattaa tulla kalliiksi. Tämä asia kannattaa ehdottomasti selvittää omalta vakuutuksen tarjoajalta. Itse olen OP Pohjolan asiakas, ja aion ottaa heidän vauvavakuutuksensa, jota voi hakea heti rakenneultran jälkeen (eli pitääkin varata aika vakuutusneuvojalle asap). OP Pohjolan vauvavakuutuksessa on se hyvä puoli, että siihen saa mukaan myös vauvan oman matkustajavakuutuksen, joka kattaa myös raskausajan (mutta siis vain raskauden jälkipuoliskon, kun vakuutusta ei saa ennen rakenneultraa). Se täytyy vielä selvittää, että miten matkavakuutus toimii, jos vauva syntyy ennenaikaisesti. Iltalehdessä oli karu juttu suomalaisperheen Turkin-lomasta, joka sai painajaismaisen käänteen, kun synnytys käynnistyi viikolla 24+3. Kävi kyllä selväksi, että matkavakuutusten ehdot pitää syynätä todella tarkkaan.

  On toki ihan äärimmäisen huonoa tuuria, ja todella harvinaista, että matkalla käy jotain noin ikävää. Yleisempää on kai se, että vaikka kaikki on hyvin, kroppaa alkaa kolottaa raskauden edetessä. Itsellä on ainakin alkanut ilmetä uudenlaisia kipuja sen jälkeen kun raskauden puoliväli ylitettiin, enkä olisi kyllä osannut ollenkaan arvata, että tällaisia tulee. (Olen myös kuullut muilta, että vaikka aiemmin ei olisi ollut mitään kipuja, niin viikon 30 jälkeen niitä on alkanut tulla.) Toistaiseksi olo on kyllä vielä sen verran hyvä, että saattaisin pärjätä matkalla, mutta en ehkä lähtisi kaupunkilomalle juuri nyt, sillä kävely on alkanut tuntua ikävältä vatsassa. Yleensä vatsa vain tuntuu raskaalta, mutta välillä on alkanut sattua enemmän, jolloin on pitänyt päästä lepäämään (esim. viime lauantaina tunnin shoppailun jälkeen alkoi alavatsaan sattua oikealle puolelle sen verran ikävästi, että päätin mennä lääkärin vastaanotolle jo puoli tuntia etuajassa, että sain istuskella rauhassa ja levätä, kun ei enää kaupoissa kiertely tuntunut hyvältä). Kerran on myös tullut aika kova alavatsa- ja ristiselkäkipu kävelystä. Aiemmin ei ole tuntunut mitään, ja nämä kivut tulivat ihan yllättäen tässä parin viikon sisällä. Eli se mitä haluan sanoa on, että saattaa olla että olet niin onnekas, että sinulle ei ole mitään erityisiä kipuja raskauden aikana, mutta sitä on mahdotonta tietää etukäteen. Eli ehkä kannattaa lomaa suunnitellessa miettiä, että mitä tekee lomalla jos esim. liikkuminen tuntuu hankalalta. :) Ja ehkä kannattaa myös tehdä sellaisia varauksia, jotka voi peruuttaa ja saada rahat takaisin, jos kävisi niin ikävästi, että ei saakaan matkustaa esim. ennenaikaisen synnytyksen riskin takia. Mutta mä olen siis tällainen huolestuja, joten se vaikuttaa selvästi siihen, miten suhtaudun asioihin. Siksi meillä ei ole aikomuksia myöskään matkustella nyt raskauden aikana, kun tuntuu turvallisemmalta pysyä Suomessa. Toisaalta, me ollaan kyllä muutenkin kärsitty jonkin sortin matkustusväsymyksestä, joten se myös vaikuttaa siihen, että mitään matkakuumetta ei ole edes syntynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös ollut raskauden ekalla puoliskolla selkeästi aiempaa kovempi ruokahalu, niin matkalla pitäisi olla kyllä tarkkana, että pääsee tarpeeksi usein syömään (koska jos ei pääse, niin sitten iskee kamala pahoinvointi). Aiemmilla matkoilla on vähän turhan monta kertaa tullut venytettyä ruokailujen väliä, kun on ollut niin kiire nähdä ja tehdä... Toinen asia mikä nyt pyörii mielessä, on vessahätä. Rakenneultran jälkeen vauva on alkanut painaa virtsarakkoa entistä enemmän (ja myös potkii sitä ajoittain), joten mulla on ollut aika paljon sellaista, että tuntuu siltä, että pitää mennä vessaan, mutta sitten virtsaa ei tulekaan kuin ihan pieni liraus. Olisi vähän kuumottavaa, jos kaupunkilomalla miettisi vain koko ajan, että missä on seuraava vessa. Ekan raskauden aikana kärsin myös tiheän virtsaamisen tarpeesta jo heti positiivisen raskaustestin jälkeen. Silloin kun oltiin matkalla Thaimaassa, niin isä kyllä vähän ihmetteli, kun sanoin vähän väliä, että voidaanko pysähtyä seuraavalle bensa-asemalle vessaan. Onneksi teimme vain kaksi pidempää automatkaa reissun aikana. :) Hotellin uima-altaalla pääsi sentään helpommin vessaan, vaikka olikin vähän rasittavaa riisua ja pukea märkää uimapukua jatkuvasti.

   (Kommenttini oli niin pitkä, että se piti jakaa kahteen osaan, siksi kaksi kommenttia.)

   Poista
  2. Kiitos pitkästä vastauksestasi! :) Tärkeitä huomioita kyllä. Joo tässä alku- ja keskiraskauden alussakin on ollut sen verran kolotusta, joten vahvasti epäilen, että loppuraskaudessa saattaa myös kolotuksia esiintyä. Toki toivotaan parasta! Vessassa ravaan jo ilman raskautta alvariinsa ja nyt raskauden aikana tahti on kyllä (nyt jo) kiihtynyt entisestään. ;) Myös välipalat on tärkeitä. Lähinnä ehkä rantaloma olisi haaveissa, mutta saa nyt katsoa.. Matkavakuutusasia on ehdottoman tärkeä selvittää! Ja yhä mietin myös noita turvallisia ruokailuita.. Toki jos katsoo vähän missä syö, luulisi sen olevan turvallista. Pitänee vielä ottaa ensi viikolla neuvolassakin puheeksi ja jatkaa pohdintoja. :)

   Poista
  3. Kannattaa matkaa miettiessä ottaa muuten huomioon se, aiheuttaako lämpöinen/kuuma ilma pahaa oloa. Olen itse auringonpalvoja henkeen ja vereen enkä voi kulkea lyhythihaisessa ellei mittari näytä vähintään +25 astetta. Viime kesänä (eli noin rv 7-17) kuitenkin kärsin suunnattomasti, jos lämpötila oli yhtään kahdenkympin yläpuolella. Aurinkoinen ja lämmin ilma aiheutti todella tuskaisen ja pahan olon. Kesä meni lähinnä sisätiloissa tai varjossa. Onneksi oli aika huono kesä ilmojen puolesta. Mutta mietin jo tuolloin, että onneksi ei tullut varattua mitään aurinkolomaa kesäksi/syksyksi! :D Olisin varmaan kuollut! :D

   Poista
  4. Tämäkin on hyvä pointti! Minähän olen siis aivan valtavan kova auringonpalvoja ja moni kun on tokaissut, että toivon varmasti viileää kesää, olen vastannut etten todellakaan. Mutta olen kyllä lisännyt perään, että hyvin todennäköisesti tulen katumaan sanomaani mikäli tulossa on hellekesä. Laskettu aikamme on kuitenkin elokuussa. :)

   Poista
 2. Oon sun kanssa samassa ajatuksessa, et raskauden eka trimesteri kestää ad. H.12+6 asti. Näin ollen raskausviikko 13-> olisi 2.trimesteriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Itse olen alkanut taipua tuohon rv 14+0 eteenpäin alkavaan toiseen trimesteriin, mutta mistä tähän nyt osaa varmasti sanoa. Jos muistan, kysyn tällä viikolla neuvolasta. Onneksi kuitenkin joka tapauksessa jo tokalla kolmanneksella mennään! :)

   Poista